luni, 3 octombrie 2011

Praga


O poveste in “orasul de aur” care nu vrei sa se mai termine!

De ce sa mergi la Praga: Pentru ca vei avea ocazia sa traiesti un basm. Este orasul care te va fascina din prima clipa, si iti va da ocazia sa visezi cu ochii deschisi la povestile cu printi si printese. Este orasul pe care l-ai descoperit in cartile lui Kafka, orasul pe care nu il vei uita niciodata si in care iti vei dori sa revii iar si iar, si de fiecare data vei fi suprins ca tot la fel de fermecator este.

Cand sa mergi: In Praga poti merge in orice anotimp - iarna vei descoperi “Praga de Aur”, pentru ca toate acoperisurile acoperite de zapada stralucesc in razele soarelui, toamna vei descoperi Praga lui Kafka, in care te vei putea bucura de zborul jucaus al frunzelor ruginii, primavara te asteapta o Praga plina de viata si parfumata, iar vara este anotimpul plimbarilor pe malurile Vltavei. Daca doresti o perioada in care nu este aglomerat in Praga atunci de preferat este toamna sau primavara.

Cum ajungi si unde sa stai: La Praga puteti ajunge cu CSA Czech Airlines cursa directa, sau mai aveti posibilitatea zborurilor cu escala prin Malev, Austrian Airlines, Lufthansa, etc. Un bilet de avion porneste de la 145 euro si poate ajunge pana la 350 euro, in functie de perioada aleasa. Daca doresti sa simti farmecul orasului atunci alege unul dintre hotelurile cu aer vintage in cartierul Stare Mesto sau in jurul Castelului. Iti recomand easytobook.com sau booking.com, iar daca vrei sa te simti ca intr-o poveste, atunci poti incerca Savic Hotel.

Ce vei avea de vizitat: Castelul Praga este cel mai mare complex medieval din Europa, din cadrul complexului facand parte: Catedrala Sfantul Vitus (cel mai important punct de reper din oras, unde puteti vizita turnurile, muzeul si galeriile de arta iar frumusetea catedralei te va lasa mut de uimire), Golden Lane (Strada de Aur, aceasta strada mica - Zlata Ulicka, detine 11 casute istorice construite chiar in interiorul arcurilor zidurilor castelului unde sunt expuse armura si textile medievale, precum si suveniruri; in casuta 22 a locuit scriitorul Franz Kafka precum si laureatul Nobel, poetul Jaroslaf Seifert), Palatul Lobkowicz si biserica Sfantul George si puteti urmari in fiecare zi schimbarea garzii (in fiecare ora de la 05:00 la 23:00, ceremonia de la pranz incluzand fanfara si schimbarea bannerului). Un alt loc pe care nu trebuie sa il ratezi este orasul vechi in care vei descoperi Ceasul Astronomic si Podul Carol (de-a lungul podului sunt 30 de statui in stil baroc, cea mai populara statuie este cea a Sfantului Ion din Nepomuk, un martir ce a fost executat in timpul domniei lui Wenceslas al IV-lea, fiind aruncat de pe pod, in raul Vltava. Se spune ca aduce noroc sa atingi aceasta statuie si ca acest gest iti garanteaza revenirea in Praga). Mai poti vizita Turnul Jindrisska, Teatrul National, Turnul Daliborka, Cartierul Evreiesc si Casa care danseaza.


Casa care Danseaza


Sa nu pleci de aici fara sa: admiri panorama orasului din turnul de televiziune Zizkov (turnul cu bebelusi), unde poti lua si masa. Ti-as recomanda sa mergi la apusul soarelui, panorama orasului este superba; sa mergi intr-un club de jazz (va recomand Reduta Jazz Club, este chiar in centru iar atmosfera este una deosebita), sa incerci ca aperitiv o sunca de Praga (Praszka Sunka), o specialitate locala foarte delicioasa, sa mananci intr-o taverna traditionala si sa bei o bere ceha.


Turnul cu Bebelusi


Shopping:  stradutele din centrul vechi sunt pline de magazine de suveniruri iar pentru un shopping in adevaratul sens al cuvantului te asteapta centre comerciale mari in Praga, ar trebui sa mergi pe strada "Na Prikope"-a 18-a cea mai scumpa strada din lume (masurata dupa pretul proprietatilor) cu faimoasele arcade cu magazine "Cerna ruze" (Trandafirul negru), "Palac Myslbek" si multe alte magazine. Merita sa vizitati si Franz Kafka Bookstore, magazinul tatalui lui Franz Kafka.

Ca amintire: din Praga nu poti pleca fara un souvenir din cristal de Boehmia (o traditie de peste 800 ani).  

Sa nu uiti: Praga nu este un oras scump, dar este pretios prin farmecul sau aparte. Pentru mine a fost dragoste la prima vedere, si de fiecare data cand am revazut-o am descoperit-o si mai frumoasa si mai fascinanta. Este ca si cum ai privi intr-un glob de cristal, agiti fulgii de nea si, privindu-i cum cad linistiti peste ea, iti spui ca poate povestea nu se va termina…



Castelul Praga 

Panorama orasului din curtea Palatului
 



Centrul Vechi




.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu