marți, 11 octombrie 2011

Helsinki

Pregatiti-va caciula, fularul si manusile pentru ca vom merge la Mos Craciun acasa!   

De ce sa mergi la Helsinki: Pentru ca in luna noiembrie si inceputul lunii decembrie, poti admira pe cer aurora boreala, un fenomen atat de rar si de spectaculos, care te va captiva cu desavarsire. In nici o alta capitala din Europa nu se poate admira acest spectaculos joc al luminilor. Siiiiiii...ce alt motiv ai mai putea avea decat ca...vei ajunge in tara lui Mos Craciun.  

Cand sa mergi: Vara este anotimpul cel mai placut pentru a merge la Helsinki, chiar si vara temperaturile nu sunt foarte ridicate, si este placut sa te poti plimba pe faleza orasului si prin parcuri. In schimb daca vrei sa fi martorul unui fenomen unic atunci poti merge la sfarsitul lunii noiembrie, inceputul lunii decembrie, cand pe cer are loc spectacolul aurorei boreale. Daca pleci iarna la Helsinki nu uita sa iei cu tine cele mai groase haine pe care le ai, vei avea nevoie de ele fara indoiala!

Cum ajungi si unde sa stai: La Helsinki poti ajunge doar cu zboruri cu escala si vei gasi oferte la majoritatea companiilor aeriene: Malev (190 euro), Austrian Airlines (195 euro), Lufthansa (200euro), acestea ar fi cele mai acceptabile ca pret. Inainte exista si un zbor direct al companiei Finnair, pe care l-au scos din orarul de iarna, dar poate va fi reintrodus pe timpul verii. In Helsinki oriunde ai alege sa stai esti central, pentru ca orasul nu este foarte mare. Recomandarea mea este Sokos Hotel Presidentti, este chiar in centru, aproape de foarte multe magazine, restaurante si obiective turistice. Ca sa nu ai surprize pregateste-te sa ajungi intr-un oras scump, unde practic saracia nu exista.

Ce vei avea de vizitat: Helsinki este cel mai curat oras pe care l-am vizitat dar si cel mai rece, nu numai din cauza climei dar si ca atmosfera, oamenii sunt rezervati si neprimitori si oricat ti-ai dori sa intalnesti o fata zambitoare pe strada, iti va fi destul de greu. Poate doar zambetul tau sa mai incalzeasca putin atmosfera; dar, poate ti se va parea putin ciudat sa zambesti singur in mijlocul atator fete “inghetate”. Poate si din cauza climei oamenii au devenit atat de reci si retrasi. Cu toate acestea, ca orice capitala, si Helsinki are foarte multe locuri interesante de vazut dar cel mai inedit si spectaculos este Fortareata Maritima Suomenlinna, fiind cea mai mare fortareata maritima din lume, care se intinde pe 6 insule. Este un loc superb, iti va placea si parca te va teleporta in anul 1700, atunci cand s-au pus bazele ei.


           

Aici vei descoperi o cetate, parcuri, cafenele si restaurante, plaje si muzee, tot ce ai nevoie pentru a petrece o dupa-amiaza perfecta pe o insula.




Se poate ajunge pe insula cu feribotul, pe care il poti lua din port si calatoria dureaza 15 minute.


                          


Un alt loc deosebit este Acvariul din Helsinki, unde pentru cateva clipe te vei simti ca “pestele in apa” si vei putea admira fascinanta lume marina in tunelul subacvatic transparent. Orice plimbare prin Helsinki trebuie sa treaca si prin Piata Senatului, care este de fapt si inima orasului, unde se inalta impunatoare Catedrala Luterana Tuomiokirkko.




Continuam plimbarea si ajungem in fata unui monument unic: Biserica Temppeliaukio, construita din granit sub nivelul solului. Acustica este exceptionala, de aceea este folosita foarte des pentru diferite concerte.




Zona portului este una dintre cele mai frumoase zone ale orasului, fiind ocrotita de la inaltime de Biserica Ortodoxa Uspenia.


                                        


Helsinki are si foarte multe parcuri, dar cel mai cunoscut si mai frumos este Parcul Sibelius, unde se afla si monumentul compozitorului Jean Sibelius, un monument interesant. Pentru cei care isi doresc sa se relaxeze admirand si opere de arta, atunci ii pot linisti pentru ca in Helsinki vor gasi foarte multe muzee (Muzeul de Arta Contemporana Kiasma, Muzeul de Creatie, Muzeul National al Finlandei).          

Sa nu pleci de aici fara sa: Mergi in port, plimba-te pe faleza, opreste-te si savureaza o portie de carne de ren si de somon cu cartofi copti, sunt delicioase aceste preparate traditionale.    

Ca amintire: O sticla de vin traditional Glogi, o blanita de ren sau Renul Rudolph in miniatura. 


                                   

   
Shopping: Daca e sa faci shopping in Helsinki atunci merita sa mergi in Design District unde se gasesc numeroase magazine de decoratiuni, antichitati, moda, obiecte de arta si suveniruri. Poti face o vizită si pieţelor din Hakaniemi sau Hietalahti pentru un altfel de shopping. Atât la tarabe cât şi în boutique-urile din preajmă, vei descoperi o mulţime de haine vintage, de firmă sau no-name, pentru care te poti târgui. Alte zone pentru shopping sunt mall-urile: Kamppi Shopping Center, Itäkeskus Mall, etc.

Sa nu uiti: Cuvinte cheie pentru Helsinki sunt internetul si stilul minimal cu tendinte spre punk, chiar si manechinele din vitrine sunt tatuate si au piercing-uri. Toti localnicii au o conexiune internet acasa. In plus, nu exista loc public in care sa nu te poti loga la internet. In baruri, cafenele, finlandezii studiaza, muncesc, fac research, in timp ce beau o cafea sau mananca un sandvis.  

Propunerea mea: Street Style Helsinki


  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu