vineri, 7 octombrie 2011

Bologna

Bologna este frumoasa si te incanta prin rosul sau” -  Giosue Carducci

De ce sa mergi la Bologna: Buna intrebare! Si eu m-am intrebat :). De ce am fost eu la Bologna? Citisem despre Bologna si mi s-a parut interesant sa pot vedea cea mai veche universitate din Europa, datand din anul 1088, sa imi imaginez ca pe acolo au trecut Dante, Copernic, Boccaccio, Petrarca...., sa vad “orasul de teracota” asa cum mai este numit, din cauza culorii acoperisurilor si zidurilor cladirilor si sa aflu de ce i se spune “orasul turnurilor” (se spune ca pe vremuri Bologna avea 200 de turnuri, aristrocratii isi construiau cate un turn, ca dovada a bogatiei si puterii lor, astazi au mai ramas doar 20 dintre ele).
      
Cand sa mergi: Eu iti sugerez sa mergi primavara si toamna, este temperatura perfecta pentru plimbarile din acest oras. Vara in schimb, este foarte cald, iar iarna este ceata, frig si ploua des.
   
Cum ajungi si unde sa stai: La Bologna poti ajunge cu BlueAir, zbor direct si pretul unui bilet variaza de la 30 euro (daca este luat din timp) pana la 250 euro. Exista si zboruri cu escala dar sunt mai scumpe. Ajuns aici vei descoperi ca Bologna este un oras mic, iar distantele se pot parcurge pe jos, chiar fiind indicat, pentru ca stradutele inguste si pietruite au farmecul lor. Daca doresti sa stai un weekend la bologna atunci hotelul Best Western San Donato, este locatia perfecta, este un hotel situat aproape de centru, iar la ultimul etaj are un restaurant de unde poti admira panorama orasului.

Ce vei avea de vizitat: Bologna este un oras linistit, dar vei descoperi locuri interesante si frumoase in plimbarile tale prin oras. Poate cele mai placute sunt stradutele unde vei intalni cladiri cu arcade vechi de piatra si caramida, te vei plimba pe trotuarele acoperite de bolte inalte.




Piazza Magiore este construita in anul 1563 din marmura si bronz si este cea mai veche si cea mai faimoasa piata din regiune. In Piazza Maggiore vei descoperi Fantana lui Neptun, una dintre cele mai frumoase fantani din lume. Monumentul te va impresiona prin statuile amplasate deasupra bazinului cu apa, ce-l reprezinta pe Neptun.




Piata este inconjurata de cladiri impunatoare, printre care se numara Palazzo d’Accursio, Big Ben-ul Bologniei, Palazzo Podesto din secolul XIII, Palatul avocatilor si Biserica gotica San Pietro (este si sfantul orasului).




Dintre cele 20 de turnuri din Bologna, cate au mai ramas, cele mai cunoscute sunt Turnul Asinelli si Turnul Garisendo. In turnul Asinelli poti urca, si vei descoperi si panorama orasului, nu aveti de urcat decat 498 de trepte de lemn - spor la urcat :-)




Un loc unic in Bologna este teatrul Anatomico, el fiind construit in intregime din lemn de cedru. Bologna este renumita si pentru multitudinea de librarii si biblioteci, iti va placea sa iti delectezi privirea cu vitrinele librariilor vechi si a anticariatelor de pe stradutele boeme. Vei fi uimit cat de multe lucruri interesante vei afla despre acest orasel care iti inspira o stare de liniste.




Candva, Bologna era un fel de Mica Veneţie: plină de canale şi de bărci. In zilele noastre, apa nu se mai vede, dar nu a dispărut, e numai ascunsă sub pămînt. Vechiul port şi vechile canale pot fi descoperite în mod neaşteptat şi surprinzător, unic în lume, printr-o vizită subterană. Bologna este si una dintre capitalele mondiale ale muzicii renascentiste şi baroce. În oraş poate fi admirată cea mai veche orgă din lume, si mari personalitati ale muzicii isi leaga numele de orasul Bologna (Gioachino Rossini a trăit la Bologna, compozitorul Ottorino Respighi s-a născut la Bologna, Mozart a fost membru al prestigioasei Academii Filarmonice, Farinelli a fost înmormîntat la Bologna, Wagner a ales Bologna pentru multe din premierele operelor sale).

Sa nu pleci de aici fara sa: Mergi in Piazza Magiore sa savurezi o cafea la una dintre terase, admirand frumusetea fantanii Neptun si sa mananci o portie din renumitii tortelini bolognese.




Ca amintire: Suveniruri culinare – Bologna este capitala culinara neoficiala a Italiei, deci nu poti pleca de aici fara o sticla cu sos bolognese si o punga cu tortellini.

Shopping: Bologna este unul dintre cele mai bogate orase ale Italiei, de aceea sa nu fi uimit sa vezi ca, intr-un orasel atat de mic, vei intalni magazine ale renumitelor case de moda. Zona comerciala se afla in “Cadrilater” format din strazile  Rizzoli, D'Azeglio, Farini si Castiglione.

Sa nu uiti: vei vizita cel mai frumos oras medieval din Italia care te va uimi la fiecare pas printr-o arhitectura fascinanta.



  
Propunerea mea: Street Style Bologna




Un comentariu: