duminică, 15 ianuarie 2012

New York

"Concrete jungle where dreams are made of!"

De ce sa mergi la New York: Pentru ca “New York este o galaxie a aventurii în acelaşi timp elegantă, excitantă şi bizară. Este un oraş care se mişcă atât de rapid, încât îţi trebuie energie şi ca să stai nemişcat” (Barbara Walters).
Pentru ca New York este o detonatie de culoare, viata, oameni, senzatii, vise si actiune.


Cand sa mergi: Perioada cea mai buna pentru a vizita New York-ul este primavara  (martie – mai) sau toamna (septembrie –  inceputul lui noiembrie), temperatura este ideala pentru a te putea plimba prin Central Park sau pentru a face shopping pe numeroasele strazi pline de magazine. Vara este foarte cald si sunt foarte multi turisti iar tarifele hotelurilor cresc foarte mult.


Cum ajungi si unde sa stai: Pretul unui bilet catre New York porneste de la 550 euro (asta daca il cumperi din timp) si poti alege intre KLM, Air France, Alitalia, Malev, Lot, toate cursele sunt cu escala iar zborul dureaza in jur de 10 ore - nu uita sa iti iei de citit in avion pentru ca, probabil te vei plictisi. Dintre aeroporturi, Newark si La Guardia sunt mai aproapiate de oras decat JFK. In New York cel mai indicat este sa stai cat mai central, farmecul New Yorkului este in zona 5th Avenue - Times Square unde, indiferent daca este zi sau noapte, totul este plin de viata; de aici poti lua metroul spre toate celelalte destinatii pe care vei dori sa le vizitezi. Nu va recomand hotelurile de 3 stele, nu sunt aceleasi standarde ca in Europa si veti fi dezamagiti de conditiile pe care acestea le ofera. Eu va recomand un hotel  in care veti putea descoperi nu doar prezentul dar si trecutul orasului New York, un martor al schimbarilor prin care a trecut orasul de-a lungul timpului: Mansfield



Ce vei avea de vizitat: New York! Statuia Libertatii, Empire States, Flatiron, 5th Avenue, Rockeffeler Center, Times Square, Wall Street, Brooklyn Bridge, Central Park, Broadway sau Chrysler Building sunt doar o parte din simbolurile orasului pe care le cunosti din filme, reclame si videoclipuri. New York este un oras care te poate fascina dar te poate si dezamagi, depinde ce asteptari ai de la el. New York, orasul filmelor lui Woody Alen, a lui Godfather, Seinfeld sau Friends, Batman, Spiderman, King Kong sau Godzilla si al multor altor personaje cu care am crescut si alaturi de care am trait aventurile lor, telepurtandu-ne in acest oras vedeta.





New York, orasul celebrului Central Park, in care o data ajuns vei dori sa te plimbi pe podul Bow, sa privesti faimoasa fantana si terasa Bethesda sau pur si simplu sa stai pe o banca si sa te bucuri de linistea parcului citind din New York Times sau poate o carte de Henry James, sa intri in lumea fabuloasa a povestilor alaturi de Alice in Tara minunilor si a prietenilor sai, sa evadezi din Gradina Zoologica din Central Park alaturi de prietenii tai Gloria, Alex, Melman si Marty spre Madagascar facand o oprire in Grand Central Station, o cladire cu o arhitectura deosebita, fiind una dintre cele mai mari si aglomerate gari din lume, unde iti poti fixa ceasul de la mana dupa celebrul ceas din mijlocul garii.



New York, orasul in care te poti simti ca unul dintre detectivii din CSI New York  urmarind infractorii pe strazile metropolei, orasul faimoaselor muzee - prin colectiile lor de exceptie dar si prin arhitectura deosebita - Metropolitan, Guggenheim (muzeu al carei cladire este de fapt principala atractie pe langa colectiile impresionante pe care le detine), Muzeul National de Stiinte Naturale sau MoMa.


New York orasul spectacol, care nu doarme niciodata, intr-o continua explozie de energie manifestata prin frenezia concertelor live, de la orice ora din zi sau din noapte, pe care o poti experimenta in Times Square sau prin diversitatea spectacolelor de pe Broadway care te vor uimi prin unicitatea lor. New York, orasul faimoasei Wall Street si centrul financiar al lumii, loc definit cel mai bine de celebra expresie “Time is money!”. New York, orasul faimoaselor povesti de dragoste din Ghost, Love Affair, Autumn in New york, When Harry met Sally.....


5th Avenue! De aici poti incepe incursiunea ta; este bulevardul cel mai vestit din lume, locul de pelerinaj al magazinelor, hotelurilor si cladirilor de birouri de lux,  locul din care pe alocuri se inalta zgarie nori, ce parca brazdeaza cerul si unde, o data urcat, simti ca ai puterea sa atingi stelele si luna si soarele si cerul. Empire States si Top of the Rock (ce face parte din Rockefeller Center) iti ofera panorama perfecta asupra Gotham City, orasul lui Batman. Nu departe de acestea se inalta Catedrala Sf Patrick, cea mai frumoasa cladire neogotica din New York.


Traversezi, si in fata catedralei se inalta cel mai impunator complex construit vreodata: Rockefeller Center, format din nici mai mult nici mai putin de 19 cladiri, se intinde pe mai multe strazi, din complex facand parte si Radio City Music Hall, locul celor mai celebre concerte.





Reusesti sa evadezi din forfota Times Square si te opresti in Bryant Park, la umbra unui copac, te asezi timid pe un scaun si privesti in jurul tau. Oameni in miscare pe trotuare, oameni stand la masa servind in parc - in graba – pranzul, cu ochii in laptop, raspunzand la emailuri sau stand pe chat cu prietenii, altii cu castile in urechi ascultand muzica sau vorbind la telefoane. Privesti totul si in scurt timp realizezi ca acesta este stilul de viata al new yorkez-ilor.


Inchizi ochii pentru o clipa doar si iti dai seama ca totul este in miscare. Iti doresti un moment de liniste si incerci sa fugi din oras, undeva departe, si ajungi in locul in care a inceput povestea orasului: Insula Ellis - locul prin care au trecut stramosii a jumatate din populatia Americii. Prin aceasta poarta a Americii au trecut milioane de emigranti veniti din lumea intreaga, in cautarea libertatii in „Tara tuturor posibilitatilor”. Veti fi impresionati de povestile acestora ramase ca marturie in muzeul de pe insula.


Poate farmecul si caracterul unic al orasului este dat si de amprenta pe care si-a lasat-o fiecare comunitate etnica prin traditiile, limba si religiile sale. Ocolul pamantului il poti face intr-o singura zi doar plimbandu-te prin vechile cartiere ale imigrantilor aflate in Lower East Side. Irlandezi, italieni, chinezi, spanioli, rusi si multi altii, si-au construit propriile cartiere si o data intrat in lumea lor parca uiti cu totul ca esti in mijlocul „Big Apple”-lui. Parasesti Insula Ellis si ajungi la Statuia Libertatii, simbolul libertatii pentru lumea intreaga, locul din care ai cele mai frumoase privelisti asupra orasului. Ajungand langa ea iti ridici privirea spre chipul ei blajin si placut ce nu-ti poate inspira decat o liniste sufleteasca si o emotie in suflet: „am ajuns in America” iti spui in adancul sufletului. Este locul care m-a impresionat cel mai mult din New York; ajuns in fata acestui simbol vei simti poate aceeasi emotie pe care am simtit-o si eu. Poate cum si milioanele de emigranti au simtit aceleasi sentimente atunci cand o priveau de pe vapoarele ce se indreptau spre New York si isi spuneau ca aici va fi locul in care isi vor incepe o noua viata.


Te incarci cu energie si te intorci in jungla orasului in dorinta de a te contopi cu stilul de viata New York-ez. Incepi cu Lower Manhattan, locul in care vechiul si noul se contopesc, locul in care s-a nascut New York. Zgarie norii parca incearca sa umbreasca arhitectura veche a orasului, ascunzand bisericile coloniale si monumentele simbol ale orasului. Este cartierul in care se afla centrul pietei financiare mondiale, renumit pentru faimoasa Wall Street si Trinity Church. Te retragi din iuresul afacerilor si te indrepti spre Brooklyn Bridge, strabatand portul orasului cu numeroasele sale magazine si restaurante.


Podul era odinioara singura legatura dintre Manhatan si Brooklyn si totodata cel mai lung pod din lume. Cartierul Brooklyn este un cartier cu o personalitate aparte imprimata de amestecul de culturi, de impletirea armonioasa a parfumului secolului XIX cu atmosfera orientala, de cartierele cochete, parcurile si muzeele lui.


Daca vrei sa vezi locurile in care a luat nastere hip-hop-ul atunci trebuie sa ajungi in Bronx (1520 Sedgwick Avenue); chiar daca este recunoscut ca fiind un cartier periculos, in acelas timp are si multe locuri de descoperit cum ar fi gradina zoologica si botanica si renumitul stadion al echipei de baseball New york Yankees.


Dar cum poti spune ca ai fost in New York fara sa mergi in cartierul din care Carrie Bradshaw te-a inspirat si te-a acaparat cu povestile si stilul ei de viata si ale prietenelor ei, Greenwich Village. Cartierul este cunoscut pentru aerul sau boem dar si ca fiind locul in care au trait si au creat renumitii actori si artisti ai orasului de-a lungul timpului. Este un loc superb care te va fascina prin arhitectura incantatoare, cu alei ascunse de copaci si gradinile pline de verdeata, culminand cu Washington Square, un loc superb protejat de un arc de triumf si o fantana arteziena, loc de intalnire al studentilor sau al boemilor.


Imediat ce se lasa seara cartierul prinde viata, cafenelele, restaurantele, cluburile imbiindu-te sa le treci pragul si sa traiesti o seara de neuitat in mijlocul New Yorkului, savurand chiar un cocktail Cosmopolitan simtindu-te in pielea personajului Carrie Bradshaw.
Da, pot spune ca New York este o experienta pe care oricine ar trebui sa o traiasca macar o data in viata, este unic prin farmecul sau, te ademeneste, te ameteste si te oboseste in acelasi timp iar la sfarsit poti spune ca ai vazut un oras cum altul nu mai este. Este orasul tuturor posibilitatilor! New York-ul este o aventura, depinde doar de tine daca vei reusi sa ii descoperi toate tainele ce se ascund printre zgarie norii ce strajuiesc orasul.

       
Sa nu pleci de aici fara sa: Daca ai ajuns la New York atunci nu trebuie sa ratezi sa mergi la Magnolia Bakery si sa gusti un cupcake original, nu vei regreta! Magnolia Bakery are 4 locatii dar cel mai simplu poti ajunge la cea din Rockefeller Center. Atunci vei avea ocazia sa te simtiti pentru o clipa in pielea celebrelor personaje din “Totul despre Sex”. Sa nu pleci de la New York fara sa mananci un hot dog, sa bei o cafea de la Starbucks in fuga pe 5th Avenue, sa iei un pranz la Wendys, sa mergi la un spectacol pe Broadway, sa te plimbi cu celebrele taxiuri galbene sau sa citesti in Central Park pe iarba, siiii sa mergi la magazinul Apple - doar esti acasa la Iphone J, sa savurezi un hamburger si o Coca - Cola de la McDonald’s (doar cei care doresc in mod deosebit, eu nu le-as recomanda – prietenii stiu de ce J), sa mergi sa traiesti atmosfera unui meci de baschet sau baseball.


Ca amintire: Statuia Libertatii in miniatura, o minge, o bata sau un tricou de baseball, un yellow cab in miniatura, un iPhone/iPad/iPod, un articol de lenjerie intima de la Victoria Secrets, un tricou cu “I love NY” sau o piesa vestimentara de la magazinul Abercrombie, Hollister sau Forever 21 si nu in ultimul rand un GEAMANTAN, pentru ca sigur vei avea nevoie de el J.


Shopping: Nu exista lucru pe care sa nu il poti gasi in New York: posete, blanuri, incaltaminte sau imbracaminte, electronice, dulciuri, bijuterii sau suveniruri - exista atat de multe lucruri pe care ai vrea sa le cumperi din New York...
Pentru vanatorii de reduceri cele mai bune magazine le gasiti pe strazile Orchard si Grand din Lower East Side sau in Garment. Dar cel mai frumos bulevard este Seventh - la inceputul anilor 1970 acesta era supranumit bulevardul modei, astazi designerii au ateliere de prezentare deschise publicului unde puteti gasi creatiile lor la preturi foarte mici. Mergi si la Century 21, este un centru comercial celebru prin pozitionarea sa aproape de Ground Zero, dar si pentru faptul ca aici poti gasi articole de designer la preturi foarte mici, din aceasta cauza este intotdeauna foarte aglomerat. Alte zone in care veti putea gasi lucruri deosebite la preturi acceptabile sunt: Seathstreet Seaport, Spring si Price Street, strada 8, 9 si 10 si lanturile celebre de reduceri cum ar fi Tjmaxx si Marshalls. Fifth Avenue si Madison Avenue sunt numai doua dintre strazile New York-ului preferate de iubitorii de cumparaturi de lux. Aici veti gasi magazine celebre ca Macy’s (cel mai mare magazin din lume), Bloomingdales, Saks, Abercrombie (pe care nu aveti cum sa-l ratati din cauza cozilor imense de la intrare) siiiiiii Victoria Secrets, Bergdorf Goodman, Barney’s, Tiffany & Co, Forever 21. Lista de locuri de shopping ar putea continua la nesfarsit pentru ca la New York poti face shopping oriunde si oricand.


Sa nu uiti: New York este cel mai populat oras din America iar zona sa metropolitana, cu cei peste 22 milioane de locuitori, este considerata una dintre cele mai aglomerate din lume. New York-ul are o diversitate etnica covarsitoare. Astazi, 36% din populatia sa este nascuta in alta tara si aproximativ 170 de limbi sunt vorbite în New York. Iar daca Brooklyn ar fi un oras separat, ar fi al patrulea ca marime din SUA...



Propunerea mea: Street Style New York


Siii....coloana sonora a unei vacante de neuitat:



4 comentarii:

  1. Ai descris absolut fabulos orasul!

    Am fost acolo anul trecut si parca uitasem de toate lucrurile astea minunate. Recitind postul mi-am dat seama ca am facut multe din lucrurile recomandate de tine si sunt total de acord ca trebuie vazut macar o data in viata :).

    Daca vrei sa citesti ce am scris eu despre vizita la NYC: http://time4fashion.wordpress.com/2011/03/13/a-romanian-girl-in-nyc/.

    Keep up the good work!
    Miky

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc frumos Miky! tu ai descoperit un New York friguros am observat :-)!

      Ștergere
  2. Deci eram absolut convins că domnişoara de mai sus se intitulează Milky, nu Miky!!! Eu aşa am citit...

    RăspundețiȘtergere
  3. ce buget ati alocat pentru aceasta excursie si timp de cate zile?

    RăspundețiȘtergere