miercuri, 14 decembrie 2011

Varsovia

Destinul unui oras renascut din propria-i cenusa


De ce sa mergi la Varsovia: Ca sa descoperi un oras ponderos cu un destin trist, dar care a stiut mereu sa isi revina si sa devina din ce in ce mai puternic. Ca sa poti intelege mai bine un popor care nu a renuntat sa lupte si care s-a ridicat din propria cenusa ca pasarea Phoenix. Ajungi in mijlocul acestui oras si te intrebi: oare de ce i-a fost scris sa traiasca asa un destin tragic.

        
Cand sa mergi: Vara si inceputul toamnei sunt cele mai placute perioade in care sa mergi la Varsovia. Iarna nu iti recomand sa mergi pentru ca este foarte frig si este pacat sa nu poti admira parcurile si orasul in toata splendoarea lui. Si daca ai ajuns la Varsovia, trebuie sa ramai cel putin 3 zile ca sa poti descoperi orasul cu adevarat, si iti recomand Hotelul Polonia Palace, un hotel superb care te va cuceri de cum ii vei calca pragul. Este situat chiar in centrul orasului, inconjurat de magazine si bulevarde largi.     

Cum ajungi si unde sa stai: La Varsovia poti ajunge usor cu zborurile directe ale companiilor Tarom si LOT, sau poti face o plimbare mai lunga cu escala, prin intermediul companiilor Austrian Airlines, Malev si Czech Airlines. La destinatia finala mai poti ajunge si cu trenul, o plimbare de 24 ore in care vei putea admira si alte orase de la fereastra cusetei   

Ce vei avea de vizitat: Bulevarde largi in care parca simti ca te vei pierde, oameni veseli si primitori, acorduri fine de pian care te duc cu gandul la ariile lui Chopin, cladiri care au renascut, nimic nu te-ar face sa crezi ca te afli intr-un oras cu care istoria a fost dura. Milioane de suspine ale celor care si-au gasit sfarsitul sub invazia nazista parca au ramas ca marturii ale trecutului. Sediul Gestapo-ului – Mauzoleul Walki i Meczenstwa si Inchisoarea Pawiak sunt doar o parte dintre martorii acelor crime si torturi ce au fost comise in perioada celui de al doilea razboi mondial. Te afli in orasul care stie sa lupte si sa arate ca o poti lua de zero oricand. Centrul Vechi si Palatul Regal sunt dovada vie acestui sentiment, fiind reconstruite de la temelie cu ajutorul fotografiilor si a picturilor din aceea perioada.


In centrul orasului se inalta triumfatoare Coloana si Statuia lui Sigismund, unul dintre cele mai vechi monumente din Europa si vegheaza orasul Statuia Sirenei, simbolul orasului.


Centrul vechi este strajuit de zidul fortareata Barbakan, amintindu-ti de vechimea acestei capitale europene.


Varsovia o descoperi si ca fosta resedinta a regilor polonezi, fascinandu-te prin frumusetea palatelor sale: Palatul Lazienski, cu vechea si noua Orangerie, Templul Egiptean si Templul Dianei, cu parcul sau superb in care paunii isi etaleaza falnici trenele multicolore si Palatul Prezidential prin grandoarea lui.


Varsovia este si un oras al muzicii, iar ariile lui Chopin si o parte din viata lui o poti descoperi vizitand Palatul Czapski, locul in care a trait o vreme marele compozitor, si Biserica Sfintei Cruci unde se afla inima acestuia. Varsovia este si orasul primei femei care a castigat premiul Nobel pentru chimie si fizica, Marie Curie si poti merge sa vizitezi casa in care s-a nascut. Vei pleca din Varsovia placut surprins ca ai descoperit un oras minunat, un oras al contrastelor si al reflectiei, un oras care nu te va lasa indiferent.

   
Sa nu pleci de aici fara sa: Mergi la Muzeul Stiintei, situat la ultimul nivel al Palatului Culturii si Stiintei, unde vei descoperi secretele stiintei intr-un mod distractiv, de unde vei avea o panorama superba asupra orasului. Si nu pleca fara sa gusti din celebra placinta cu mere (Szarlotka), din Pierogi si o ceasca cu vin fiert.


Ca amintire: Un suvenir cu simbolul orasului, Sirena, un obiect de artizanat specific tarilor slave, cum ar fi papusile Matroshka sau farfurii cu modele nationale, o bijuterie din chihlimbarul originar din aceasta zona si, ajuns in tara lui Chopin, nu poti pleca fara un suvenir muzical cu celebrele sale arii.


Shopping: Varsovia este genul de oras care te uimeste la fiecare pas, chiar si la shopping. Un punct de plecare ar fi cel mai mare mall din estul Europei, Arkadia, in care pur si simplu te vei pierde in sutele de magazine, apoi este mall–ul Zlote Tarasy, situat chiar in centrul orasului, cu o arhitectura futurista, care iti da impresia unei mari involburate si a unor valuri care stau sa se prabuseasca peste tine. Daca esti fan Hard Rock Cafe,  la parterul acestui mall te poti odihni dupa sedinta de shopping savurand una dintre specialitatile acestui restaurant. Shopping poti face si in zona veche a orasului, pe Royal Way si  Marszalkowska, unde vei intalni de la cele mai luxoase branduri pana la magazine de suveniruri sau anticariate      

Sa nu uiti: In cel de–al doilea razboi mondial, Varsovia a fost distrusa in totalitate de bombardamente, Orasul Vechi si Castelul Regal fiind reconstruite cu migala si minutiozitate, pana in cele mai mici amanunte, Castelul Regal devenind una dintre cele mai  frumoase resedinte regale din Europa.
Orasul Vechi este inclus pe lista UNESCO din anul 1980.Propunerea mea: Street Style Varsovia


Un comentariu:

 1. Ca un om care a vazut Varsovia, tin sa fac urmatoarele precizari:
  1.N-are sens sa spui "Royal Way" cand e, de fapt, Calea Regala (in romana), sau Trakt Krolewski (in polona).
  2. Coloana lui Sigismund Vasa nu e veche, e doar o imitatie a celei care a fost distrusa de nazisti in bombardamentul din 1943 - doar soclul e cel original. Mai tot ce se vede in centru e reconstruit din temelii in anii de dupa razboi!
  3. Fortareata nu se numeste Barbakan. E vorba in realitate de Barbakan Warszawski, adica Fortificatiile tip barbacana, fiindca turnul circular e construit astfel. Se poate verifica pe Wikipedia!
  4. Nu este cazul sa recomanzi papusile Matrioska, fiindca sunt - dupa cum arata si numele lor - specifice Rusiei, nu Poloniei.
  5. Palatul prezidential nu se poate vizita, nu te lasa garzile de la poarta!
  6. Nu exista palatul Chapski. Poate Palatul Ostrogski, unde e amenajat Muzeul Chopin si Societatea muzicala cu acelasi nume - se afla pe Trakt Krolewski.

  RăspundețiȘtergere