joi, 3 ianuarie 2013

Lisabona

O taina a mostenirii maure!

De ce sa mergi la Lisabona: Nu stiu ce m-a facut sa imi doresc atat de mult sa ajung la Lisabona, dar un lucru stiu sigur, ani de-a randul mi-am terorizat prietenii cu aceasta destinatie, si iata ca toamna aceasta am reusit sa descopar LISABONA! A fost o asteptare lunga, dar a meritat! Nu m-a dezamagit! Am descoperit-o asa cum mi-o imaginam: timida, speciala, cu un aer maur pe care il poti resimti la fiecare colt.


               
Cand sa mergi si unde sa stai: Lisabona este orasul care te va fascina in orice anotimp ai merge. Orasul nu este foarte mare, si oriunde ai alege sa stai toate cartierele au farmecul lor aparte. Eu va pot recomanda hotelul VIP Executive Suítes Marquês, este situat foarte aproape de centrul vechi al orasului si de Bulevardul Liberdade – o copie a renumitului Bulevard Champs Elysees. Hotelul ofera o panorama superba a orasului, nu ezitati sa cereti o camera cat mai sus, hotelul avand 14 etaje.
    
Ce vei avea de vizitat: Primul lucru pe care trebuie sa-l faci cand vei ajunge, este sa privesti spre cer, pe albastru perfect plutesc nori albi pufosi care iau diferite forme, si parca te vei pierde in acel joc al cerului incercand sa atingi fiecare forma pe care o iau norii si iti vei incepe expeditia in orasul marilor navigatori, norii fiind calauzele tale.


Asa cum Vasco da Gama si-a inceput calatoria sa spre India din fata Turnului Belem, tot asa ar trebui sa incepi si tu sa explorezi orasul, pornind din fata acestui turn, o adevarata bijuterie, in care sunt impletite elemente maure, renascentiste si gotice.



Cu vant din pupa si plutind usor, iti indrepti corabia spre monumentul Descobrimentos, inchinat eroilor marilor expeditii maritime.


Busola imensa din fata monumentului iti va arata urmatoarea destinatie si privirea iti va fi imediat atrasa de Manastirea Dos Jeronimos, o cladire pe care cuvintele nu o pot descrie, ajunsi in fata ei ma veti intelege. Impozanta, coplesitoare cu un stil arhitectonic unic, manastirea te va impresiona din prima clipa in care vei pasi in interiorul ei, prin coloanele sale care urca parca spre infinit. Nici un alt loc nu era mai potrivit pentru a adaposti mormintele celor mai celebri navigatori: Vasco da Gama, Henric Navigatorul si Dom Sebastiao.




Treci la carma si te indrepti spre Castelul Sao Jorge, piatra de temelie a Lisabonei. Te asteapta falnic pe culmea dealului, nerabdator sa ii descoperi istoria si secretele. Stradutele pietruite si inguste le infrunti ca pe niste valuri si ajungi la poarta castelului. Te plimbi prin gradinile lui umbrite de pini, ii cuceresti zidurile si admiri panorama unui oras cu o frumusete aparte si greu de descoperit. Privesti de sus si te simti ca un invingator, tot orasul este la picioarele tale! Dar oare vei reusi sa-l cuceresti cu adevarat? Sau te va cuceri el pe tine? Ramane de vazut!


Expeditia continua si ajungi in centrul vechi al orasului, oameni plini de viata, cafenele si restaurante, forfota si voie buna, acesta este sentimentul pe care il simti in mijlocul acestui oras. Urci, cobori si iarasi urci si iarasi cobori, zeci, sute de scari si nu te lasi pentru ca orasul te provoaca si vrei sa descoperi tot mai multe secrete ale lui. Terasele te intampina la fiecare treapta pe care o urci sau o cobori, invitandu-te sa te odihnesti putin inainte de a continua plimbarea ta.


Muzee de arta, funiculare care te ajuta sa ajungi sa admiri orasul de sus – Elevator de Santa Justa este cel mai celebru, se afla chiar in centru si este construit de unul dintre studentii lui Gustave Eiffel, Catedrala Se, a carei frumusete o poti descoperi chiar in interiorul ei, fiind singura din lume construita in 5 stiluri diferite: romantic, gotic, baroc, neoclasic si rococo, Muzeul National De Azulejo (a placilor de ceramica) impreuna cu fosta manastire - este locul care mi-a placut cel mai mult, probabil pentru ca nu te astepti ca aici sa descoperi adevaratele secrete ale culturii portugheze.


Toate acestea sunt doar o mica parte din expeditia ta, pentru ca aventura ta va culmina cu o teleportare in viitor, ajungand in  Parcul Das Nacoes. Al doilea oceanograf ca marime din lume, un funicular, parc de distractii, cea mai inalta cladire din Lisabona, magazine, restaurante, centru expozitional, concerte si gradini, ajuns aici pentru o clipa crezi ca ai ancorat undeva in viitor, intr-un mic orasel futurist. Inca o data iti dai seama de farmecul Lisabonei, de cum doua lumi diferite s-au contopit si au dat nastere unui oras “like a star”!.


Lisabona este mai mult decat un muzeu, o manastire, un castel..... Lisabona este ca o trilogie, mereu vine cu ceva nou si incitant, si mereu spui va urma.... Poate ca nu ai descoperit India asa cum a facut-o Vasca Da Gama, dar cu siguranta ca ai facut descoperirea vietii tale, ai descoperit Lisabona, cu secretele si bogatiile sale culturale, ai descoperit un popor care a luptat pentru independenta, pentru a se reface dupa cutremure si incendii, stiind sa ramana mereu vesel si plin de viata. Se spune ca:”o inima care vibreaza pe fado, este o sursa de fericire”, probabil de aici se trage fericirea de pe chipul portughezilor! Lisabona este ca si muzica fado, nu multi oameni asculta muzica fado, dar si cand ajung sa o asculte se indragostesc automat de ea. Este plina de emotie, plina de culori frumoase, plina de vibratii care parca te poarta pe un alt taram.


     
         
Sa nu pleci de aici fara sa: mananci delicioasele pasta de nate – desertul lor traditional si o portie de bacalhau – o specialitate portugheza din peste, sa te plimbi cu faimoasele tramvaie de epoca care serpuiesc pe stradutele inguste si pietruite ale orasului vechi.  

Ca amintire: un vin de Porto, un obiect din celebra lor ceramica, un disc cu muzica Fado, si nu in ultimul rand speranta ca te vei mai intoarce in Lisabona.



Shopping: Credeai ca pleci din Lisabona fara sa faci shopping? Nu vei putea! Cumparaturi poti face incepand de pe Strada pietonala Augusta, din cartierul Baixa, unde vei gasi filialele sic ale unor renumite branduri, pana pe Bulevardul Liberdade, unde veti gasi magazinele caselor de moda celebre. Daca in schimb preferi mall-urile atunci cu siguranta ca nu vei putea rata cel mai celebru si cel mai mare dintre ele Colombo si mall-ul cu cele mai mici preturi, Vasco Da Gama. Iubitorii de suveniruri nu au de ce sa-si faca probleme, buticurile cochete cu suveniruri le puteti gasi risipite prin tot orasul.

       

Sa nu uiti: Vasco Da Gama a fost primul european care a pus bazele unei rute comerciale maritime catre India.



Street Style Lisabona



Amalia Rodrigues - Alfama


Un comentariu:

  1. Merci Miruna. Amintirile tale m'au facut timbru vacantar pentru Lisabona. M'au hotarat sa fac un schimb cu Lisabella! Chrsitian http://en.homeforhome.com/user/chrisparis-43886.html

    RăspundețiȘtergere