vineri, 30 martie 2012

Berlin

Dorinta de libertate poate distruge un zid!

De ce sa mergi la Berlin: Despre Berlin David Bowie spunea ca este cel mai mare spectacol cultural pe care ti l-ai putea imagina. Si asa si este! Berlinul merita vizitat pentru ca vei ramane surprins de cat de multe locuri captivante iti poate oferi: un festival de film celebru - Berlinale, o saptamana a modei in fiecare an, un festival al berii care transforma centrul orasului in cea mai lunga terasa in aer liber, un numar coplesitor de muzee cu mii de exponate din lumea artei, istoriei si arhitecturii, un oras care in ultimul timp da tonul muzicii techno, orasul tinerilor excentrici.          
    

Cand sa mergi si unde sa stai: Esenta experientei berlineze ar fi perfect sa o traiesti intr-o zi de vara, savurand o bere rece Pilsner, la o terasa din parcurile minunate ale orasului. Eu l-am descoperit iarna si nu a fost chiar o idee foarte buna fiind foarte frig si este si pacat sa nu poti sa-l descoperi in toata splendoarea lui. Drumul dus- intors a fost totusi unul deosebit presarat pe alocuri cu picanterii J. Best Western Mitte Hotel este si locul ideal in care te poti caza, este un hotel micut, cu un design mai inedit sa spunem (camerele nu aveau usi la toaleta si toata camera este inconjurata de geamuri) situat chiar in centrul orasului de unde poti ajunge pe jos la toate obiectivele turistice.


Ce vei avea de vizitat: Mi-am facut bagajul si am plecat sa imi petrec revelionul intr-un oras despre care nu stiam decat ca a fost despartit de un zid, si ca multi altii care au fost sa-l vizitez ma asteptam sa descopar un oras cu oameni reci si neprietenosi.


Supriza a fost una de proportii: Berlin este un oras al oamenilor atenti la detalii, un oras al perfectionismului si al simtului frumosului cultivate de-a lungul generatiilor. Distrugerea zidului a fost ca o evadare pentru fiecare dintre berlinezi, a fost o prabusire a vechilor conceptii si o descoperire a libertatii modului de a gandi, de a fi, de a se redescoperi. Berlin a devenit una dintre cele mai cosmopolite capitale europene, locul din care se dicteaza noile tendinte in moda si arta. Orasul are atat de multe locuri de vizitat incat nu stii cu ce sa incepi. Si cum altfel sa incepi, decat cu inceputul, si anume de la Poarta Brandenburg, inima orasului, simbolul orasului reunificat.


De aici pornesti intr-o plimbare pe minunatul bulevard Unter den Linden, in lunile de iarna, seara este iluminat de sute de beculete dandu-ti impresia ca ai ajuns la un bal. Magazine, cafenele, cladiri cu o arhitectura deosebita te vor insoti pe tot parcursul lui, pana vei ajunge la Dom, o cladire impunatoare, un simbol al puterii imperiale care te va impresiona prin dimensiunile colosale ale cupolei dar si prin panorama orasului pe care o poti descoperi urcand in cupola. Aproape de Dom se intinde insula Muzeelor, o concentratie de arta europeana, islamica, asiatica, orientala, un sanctuar al artei si stiintei, un loc care te va fascina cu adevarat.


Cele pe care ti le recomand eu sunt Muzeul  Pergamon si Noul Muzeu, sunt locurile in care te vei intoarce in timp, in antichitate, colectiile de arta monumentala, fiind in marime naturala, precum Altarul Pergamon, Poarta Pietei din Milet si Poarta lui Ishtar, ele fiind reconstruite din bucati transportate la muzeu de la site-urile arheologice unde au fost descoperite iar bustul reginei Nefertiti, de o frumusete legendara este principala atractie a Muzeului Nou. In Berlin sunt sute de muzee, toate sunt interesante si merita sa faceti o selectie a lor si sa incercati sa vedeti cat mai multe dintre ele.


Dupa asa o zi, este momentul sa te relaxezi si cum altfel decat sa intri sa te incalzesti intr-un Starbucks, band o ciocolata calda si privind pe geam berlinezii, incercand sa le intelegi stilul de viata. S-a facut dimineata si te pregatesti de o noua zi in care poti descoperi misterele unui oras  in continua transformare. Poti merge la Palatul Charlottenburg, cel mai mare palat din Berlin si singura cladire din oras care dateaza din vremea familiei Hohenzollerneste, cladirea impresionand atat prin arhitectura deosebita si riguroasa, cat si prin elegantele gradini englezesti ce o inconjoara.

Piata Alexanderplatz, este unul dintre centrele pline de viata ale Berlinului, deasupra pietei inaltandu-se, la 365 de metri, un impresionant turn de televiziune, cea mai inalta structura din Berlin (panorama orasului se poate admira si savurand o cafea in restaurantul care se roteste in mijlocul sferei, acesta facand o rotatie completa o data la 30 minute). Piata Potsdam este una dintre cele mai cosmopolite piete din Europa, aici poti experimenta amestecul de arta, distractie, shopping si pentru a simti atingerea istoriei. Complexul Sony Center te va atrage ca un magnet si cu greu vei reusi sa te desprinzi de acest loc.

Cea mai cunoscuta piata pentru cei care doresc sa aiba parte de cateva ore de petrecere maxima este Savignyplatz din Charlottenburg. Cei care doresc sa danseze pana dimineata pot alege cluburile din piata Nollendorfplatz, iar cei care vor doar sa stea de vorba si sa se relaxeze pot merge in piata Schonberg.


Ramasitele zidului Berlinului si Checkpoint Charlie, sunt printre ultimile simboluri ale Razboiului Rece, este locul care prezinta cel mai bine separarea dintre est si vest. Pentru 28 de ani, acest punct de trecere a reprezentat nu numai o Germanie divizata ci si o insula intr-un ocean de turbulente politice.


Biserica Memoriala Kaiser-Wilhelm este unul dintre cele mai de seama locuri din Berlin. Turnul avariat este un simbol al puterii si dorintei populatiei Berlinului de a se reface dupa razboi si o amintire constanta a distrugerilor provocate de acest razboi. Am lasat la urma cladirea Parlamentului - Reichstag, o cladire impunatoare care impresioneaza nu numai prin istoria ei dar si prin cupola sa, realizata numai din sticla. Cladirea se poate vizita si chiar puteti urca pana la ultimul nivel al cupolei. Berlinul pentru mine a fost o surpriza placuta, un oras care in ciuda trecutului traumatizant a reusit sa se redescopere, si sa se prezinte in fata milioanelor de oameni care vin sa-l viziteze ca o capitala moderna si ravisanta.         


Sa nu pleci de aici fara sa: Mananci o portie de currywurst cu cartofi prajiti si sa bei o bere autentica germana in cea mai veche berarie Prater Graten.

Ca amintire: un trabant in miniatura, o pietricica din zidul Berlinului, poarta Branderburg in miniatura, o halba de bere.  


Shopping: Cand spui Berlin si vrei sa faci shopping atunci cu siguranta vei spune KaDeWe, este al doilea centru comercial ca marime dupa celebrul Harrods din Londra, aici vei gasi tot ceea ce iti doresti, de la haine, cadouri pana la dulciuri si bijuterii. Cladirea este si un martor mut al istoriei orasului Berlin, fiind martora a doua razboaie mondiale, a unei perioade triste a orasului dar si a caderii zidului Berlinului. Principalele zone de shopping ale orasului se concentreaza in Kurfürstendamm si Breitscheidplatz iar pentru iubitorii de targuri si adeptii unui shopping rapid sunt potrivite Budapestststrasse si Tauenzienstrasse. Magazinele cochete ale designerilor de lux pot fi descoperite la capatul vestic din Kurfürstendamm si pe Friedrichstrasse. In Berlin zonele de shopping au propriul stil distinctiv si cele mai interesante magazine le veti gasi pe strazile dosite si in curtile tacute. Dar una dintre cele mai cautate si inedite strazi pentru cumparaturi este Aleea Schönhauser, cu numeroase magazine independente ce ofera colectii de ultima ora si marci de designeri tineri, independenti.
 Iubitoarele stilului vintage vor fi in culmea fericirii cand vor ajunge in cartierul Prenzlauer Berg, un Greenwich Village al Berlinului cu multe magazine vintage.Tot in Berlin poti trece si pe la primul magazin Adidas din lume. 


Sa nu uiti: Timp de 28 de ani zidul Berlinului a despartit peste noapte familii, prieteni si a ucis oameni nevinovati. 
Berlinul este si unul dintre cele mai verzi orase din Europa, peste 60 la suta din suprafata orasului este acoperita de parcuri si rauri, iar tot aici veti gasi chiar mai multe poduri decat la Venetia.

Street Style Berlin



2 comentarii:

  1. povestea Berlinului spusa de tine mi-a placut cel mai mult de pana acum :)
    felicitari, povestile tale sunt mai frumoase pe oras ce trece :)

    RăspundețiȘtergere