marți, 25 octombrie 2011

Istanbul

Descopera misterul oriental al unui megalopolis venerabil!

De ce sa mergi la Istanbul: Pentru ca te vei afla in pragul “Portii catre Orient”, pentru ca este singura metropola din lume care se intinde pe doua continente cu o populatie de peste 18 milioane de locuitori. Uauuuu!!! Da, si inca nu ai ajuns acolo, pentru ca in momentul in care vei ajunge la Istanbul vei descoperi cel mai magnific oras pe care l-ai vazut. Imi gasesc greu cuvintele ca sa pot exprima sentimentele pe care le traiesti cand ajungi in acest oras. Strabati stradutele pietruite si iti imaginezi ca aici s-a scris destinul a patru imperii puternice care au influentat istoria lumii de-a lungul vremurilor. Este ca o carte de istorie, iar fiecare cladire, fiecare loc in care mergi este o pagina a cartii. Privesti si inveti....privesti si te uimesti... Constantinopol....orasul lui Constantin I, orasul in care vei descoperi la fiecare pas impactul dintre lumea orientala si cea europeana.    


Cand sa mergi: Cele mai placute plimbari prin Istanbul le poti face primavara tarzie si toamna, pentru ca este temperatura ideala pentru a te bucura din plin de plimbarile pe malurile Bosforului, pe stradutele cochete, pline de buticuri, cafenele si restaurante.       

Cum ajungi si unde sa stai: Istanbul este orasul la care poti ajunge cu masina, autocarul, trenul, avionul, chiar si cu vaporul. Dintre toate iti sugerez sa alegi totusi avionul, este mult mai comod si ajungi foarte repede, intr-o ora esti la Istanbul. Curse directe gasesti la Tarom si Turkish Airlines, pretul pornind de la 100 euro. Daca doresti sa fi invaluit de parfumul oriental atunci, iti recomand sa stai la Hotel Rast, un hotel deosebit situat chiar in centrul vechi al orasului, in inima cartierului Sultanahmet.   

Ce vei avea de vizitat: Inchide ochii si imagineaza-ti ca ai ajuns intr-una din povestile Seherezadei din “1001 si una de nopti”. Asa te vei simti in acest oras, oriunde privesti vei fi vrajit de aerul oriental si de patina timpului care si-a lasat amprenta pe fiecare cladire. Biserici si Moschei, palate si gradini, insule si panorame superbe asupra Bosforului, totul te imbie sa iti doresti sa-l descoperi in toata profunzimea lui. Cartierul Sultanahmet este de fapt ca o comoara, aici vei gasi o parte din bijuteriile Istanbului, Moscheea Albastra, Moscheea Sfanta Sofia, Hipodromul, Basilica Cisterna si Palatul Topkapi. Sfanta Sofia este locul in care religia crestina si cea musulmana s-au contopit, marturie fiind frescele crestine ce se zaresc timid de sub mozaicurile musulmane.


Timp de 1000 de ani Sfanta Sofia a fost cea mai mare biserica crestina din lume, apoi a fost transformata in moschee odata cu invazia Imperiului Otoman. Te va impresiona prin masivitatea ei si uluit vei privi spre cupola sa care parca pare suspendata de cer.


Vei iesi afara, te vei pleca in fata acestei minuni in semn de admiratie si iti continui pelerinajul ajungand la Moscheea Albastra, construita in oglinda cu Sfanta Sofia, de parca ar fi doi luptatori in ring. Fiecare incearca sa impresioneze prin maretia sa, iar Moscheea Albastra te va impresiona prin cele 20000 de placi de mozaic albastru pentru care este celebra si prin cele 6 minarete (este singura moschee cu 6 minarete). Doua bijuterii ale Istanbului care stralucesc si iti iau ochii de la prima vedere.


Amprenta Imperiul Bizantin se resimte inca si dupa atatea secole, la tot pasul, in Basilica Cisterna, numita “Basilica celor 1000 de coloane” sau “Palatul Scufundat”, o constructie subterana, care te va fascina, in Hipodrom din care au mai ramas doar cateva monumente: Obeliscul Faraonului Thutmose, Coloana Serpuita, Coloana lui Constantin al VII-lea si in multe alte cladiri si locuri care te vor face sa realizezi ca aici s-a scris istoria. Mirajul povestilor Seherezadei te va invalui imediat ce vei ajunge la Palatul Topkapi, resedinta tuturor sultanilor Otomani timp de patru secole.


Palatul impresioneaza prin grandoarea sa, prin gradinile sale uimitoare si prin povestile sale, fiecare colt al palatului, de la Harem pana la camera tronului, a fost martorul mai multor intamplari de-a lungul istoriei. Nu trebuie sa pleci de aici fara sa vezi sabia lui Stefan cel Mare pe care o gasesti expusa in muzeul palatului. Il parasesti si te gandesti cu ce ar mai putea sa te impresioneze Istanbulul si astfel drumul tau ajunge la Palatul Dolmabache, cea mai mare si luxoasa resedinta a ultimilor 6 sultani. Palatul este un amestec de rafinament occidental si opulenta orientala, ducandu-te cu gandul la Versailles sau Schonbrunn. Grandoare! Acesta este cuvantul care poate descrie cel mai bine fiecare incapere a acestui maret palat. Fara indoiala sala care iti va taia pur si simplu respiratia va fi Sala Muayede, o sala imensa de 2000 mp cu un candelabru de 4 tone, care pur si simplu te va lasa fara cuvinte. Gradinile sale si vederea superba asupra marii fac din Palatul Dolmabache unul dintre cele mai frumoase palate pe care le-am vazut. Istanbul este un contrast al civilizatiilor, un contrast intre nou si vechi, un oras superb in care iti vei dori sa revii.

                                                         
Sa nu pleci de aici fara sa: Negociezi pentru un suvenir sau orice iti doresti sa cumperi din Istanbul, sa faci o baie turceasca – Hammam, sa mananci rahat si baclavale, sa fumezi o narghilea si sa savurezi o cafea turceasca la una dintre cafenelele din zona Galata si sa mananci la una dintre tavernele de pe stradutele inguste un kebab, un patlican, sa gusti ayran (iaurt) si chiar un ceai, sa faci o croaziera cu vaporul pe Insulele Printilor. 


Ca amintire: O bijuterie din aur sau argint, o piesa de vestimentatie sau un accesoriu din piele, un obiect decorativ din onix, alabastru, ceramica rosie, cupru sau alama, o narghilea, un turban turcesc sau o pereche de salvari si sa nu uitam de renumitul “evil eye” (un simbol traditional, sub forma unui ochi, albastru cu alb, despre care turcii cred ca are puteri magice si aduce noroc celui ce il poarta).


                                                           
                                               
Shopping:  Cu siguranta ca nu exista cineva care sa nu fi auzit macar o data in viata de renumitul “Marele Bazar”, un conglomerat de 4000 pe magazine intins pe 6 strazi in care vei face cunostinta cu renumitul talent de negociator pentru care sunt celebrii turcii. Daca doresti sa faci o sedinta de shopping clasica atunci mergi la Mall-ul Cevahir din zona Sisli, mai poti face shopping si prin cartierele Laleli si Beyoglu (cartierul boem), dar cea mai mare placere o sa va faca plimbarea spre piata Taksim, pe o strada cu un farmec nostalgic, plina de magazine. Si pentru fashionistele adevarate va spun sa stati linistite, pentru ca Istanbul-ul are si el un 5th Avenue, si anume Nisantasi, unde veti intalni magazine ale celebrelor case de moda. Moda din Istanbul este una inedita, fiind un melanj de modern si traditional, pe strada avand ocazia sa vezi de la tineri imbracati modern pana la cei ce inca respecta traditia musulmana. Un alt loc plin de farmec este Bazarul Egiptean, este bazarul in care te vei pierde in multitudinea, divers colorata, de condimente si mirodenii.

   
Sa nu uiti: Istanbul a fost capitala a patru imperii de-a lungul existentei sale: Imperiul Roman, Imperiul Latin, Imperiul Bizantin si Imperiul Otoman si leaganul mai multor civilizatii care au scris istoria lumii.
Imparatul Constantin cel Mare a intemeiat pe teritoriul Istanbului prima capitala crestina din lume. 
Ai ajuns in orasul muezinilor, sa nu te sperie cantecele de chemare la rugaciune care vin dinspre minarete, de 5 ori pe zi, chiar si noaptea. Cu timpul te vei obisnui cu ele.



                                                       
 Propunerea mea: Street Style Istanbul


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu